Bihor: Regulament de construire în zona montană a judeţului, cu restricţii de ocupare a parcelelor. Documentul conține reguli legate de aspectul construcţiei, de la acoperiş, faţade, până la materialele utilizate

Bihor: Regulament de construire în zona montană a judeţului, cu restricţii de ocupare a parcelelor. Documentul conține reguli legate de aspectul construcţiei, de la acoperiş, faţade, până la materialele utilizate
Bihor: Regulament de construire în zona montană a judeţului, cu restricţii de ocupare a parcelelor. Documentul conține reguli legate de aspectul construcţiei, de la acoperiş, faţade, până la materialele utilizate / Sursă Foto: Pixabay
Publicat: 28/01/2021, 20:05
Actualizat: 06/04/2021, 15:07

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat joi, în cadrul unei conferințe de presă, un regulament de construire pentru zona montană a judeţului pe care îl conduce. Noile reguli vin în sprijinul creării un aspect unitar, care să respecte şi să prezerve tradiţia şi specificul local, potrivit Agerpres.

Ghid de arhitectură pentru încadrarea în specificul local

„Există un ghid de arhitectură pentru încadrarea în specificul local în zona Crişana-munte elaborat de Ordinul Arhitecţilor din România, deci sunt studii pe acest temei. Există, de asemenea, o astfel de practică în ţări europene cu zone montane care s-au dezvoltat bine, cum ar fi nordul Italiei sau Austria, deci nu venim cu ceva foarte nou, dar trebuie să facem şi noi aceste lucruri”, a declarat Bolojan.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Bihor, în ultimii ani, s-a construit haotic în zonele montane din Bihor, dezordonat, fără o direcţie clară, fără planuri de urbanism şi regulamente, cu densităţi de tip urban în zona montană şi fără a respecta forme apropiate de casele tradiţionale.

Pentru limitarea acestui fenomen, Consiliul Judeţean Bihor propune un regulament de construire, astfel încât noile construcţii să ducă la dezvoltarea turismului, fără distrugerea naturii şi a frumuseţii locale.

Noile reguli vor consta și în anumite restricţii de ocupare a parcelelor şi reguli care ţin de aspectul construcţiei, de la acoperiş, faţade, până la materialele utilizate.

Conceptul general va prelua elemente din construcţiile tradiţionale din România, precum şi din arhitectura montană europeană, cu accent pe pante de acoperiş în două ape, elemente din lemn masiv la faţade şi interioare, zidării şi placări din piatră la nivelurile de intrare. În principiu, se vor folosi materiale naturale, locale. Construcţiile nu trebuie să domine peisajul, iar culorile folosite trebuie să fie în tonuri naturale şi derivate din cele ale peisajului local.

Șeful administrației bihorene mai spune că vor urma consultări cu conducerea Parcului Natural Apuseni şi întâlniri cu primari din zona montană în următoarele două luni, în perioada de dezbatere publică a regulamentului, astfel încât, la final, în cursul lunii aprilie, să se adopte acest regulament.

Zonele prioritare

Potrivit lui Bolojan, există câteva zone care vor fi prioritare, precum zona Padiş, zona Stâna de Vale – Barajul Leşu – Coada Lacului, zona Vârtop – Arieşeni, zona Roşia-Remetea, zona Defileului Crişului Repede, dar şi una cu un specific aparte, cum este comuna Şinteu, unde împreună cu primăria se va concepe un regulament care să conserve această zonă cu identitate slovacă.

Conform regulamentului propus de Direcţia Arhitectului-Şef din cadrul Consiliului Judeţean Bihor, funcţiunile preponderente în aceste zone sunt şi vor fi locuirea (locuinţe individuale, case de vacanţă), instituţii (salvamont, centre de informare turistică) şi servicii de turism (pensiuni, hoteluri, cabane), comerţ (spaţii comerciale, ateliere meşteşugăreşti), funcţiuni de agrement şi recreere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Are 77 de ani și arată SPECTACULOS! Solista are și iubit TINEREL: regulile pe care...
ANCHETĂ. Scoici cu substanţe cancerigene şi metale grele, la restaurante. Pescarii le adună din zone...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Mai mulți români au aflat că au credite de mii de lei pe numele lor....
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
Încetarea focului în Ucraina. Vladimir Putin s-a hotărât deja: Sunt principii foarte juste
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
×